уторак, 4. новембар 2014.

Pikaso, Nauka i milosrđe, 1897

Picasso, Science and Charity, 1897, Ulje na platnu, 197 x 249.5 cm, Museu Picasso, Barcelona, Spain
Pikaso je ovu sliku načinio kada je imao 15 godina i ona odlično pokazuje njegov ogroman talenat koji će dominirati u umetnosti XX veka. Zadivljuje perfektna tehnika koju je osvojio u ovom ranom uzrastu.
Godinu dana pre nastanka ove slike, njegova omiljena  sestra Končita  je umrla od difterije, kada je imala samo 7 godina i svakako je to bio jedan od razloga što je Pikaso izabrao ovako depresivnu temu. U tom uzrastu, Pikaso se sve više opirao autoritetu oca i njegovoj želji da karijeru stvara  kroz izložbe, nagrade,  prihvatanje i priznavanje od strane akademskih autoriteta u umetnosti. Odbacuje i religijske poglede na svet i kreće putem originalnog izražavanja. Ovo je posledjne  njegovo delo kojem dominiraju elementi klasičnog stila.

Na ovoj slici, Pikaso nas upoznaje sa humanističkom stranom medicine kasnog XIX veka u Španiji, pre no što je medicina koristila razna snimanja i laboratorijske pretrage. Vidimo mladu ženu koja je na samrti.   Sama bolest nam ostaje nepoznata, ali boja njene desne ruke nam jasno ukazuje da se radi o nečem vrlo ozbiljnom. Izraz lica pacijentkinje je zabrinut, pogled s mukom usmeren naviše. Može se reći da se bolesnica predala neminovnom bliskom kraju, a da jedina briga koje njeno lice izražava jeste usmereno ka detetu.
Majku pregleda doktor, koji je upravo shvatio da gubi pacijenta. Levu ruku je  ispružio ka bolesnoj ženi, opipava puls na njenom ručnom zglobu. Položaj doktorove ruke izražava brigu i odgovornost prema pacijentu i sadrži istovremeno toplinu i ohrabrenje. Samim svojim izgledom kao i  ozbiljnim izrazom lica, doktor deluje umirujuće na prisutne u sobi. Pogled mu je uprt u džepni sat, jedini deo tehnologije koji služi medicini u sobi.
S druge strane kreveta bolesne žene stoji sestra sa malim  detetom u jednoj ruci i sa šoljom leka u drugoj. Lek očito ne može biti uzet zbog ozbiljnog stanja bolesnice.
Malo dete  posmatra majku iz ruku medicinske sestre, nesvesno ozbiljnosti situacije i teškog perioda koji ga očekuje.
U  vreme kada je slika nastala lekari su bili visoko cenjeni stubovi društva. Pored znanja, pored nauke, imali su moć da olakšaju bol da budu uzdanica i nada, da razumeju i podrže i u najtežim situacijama. Bez obzira na nedostatak pratećih medicinskih instrumenata, ovom slikom Pikaso nas podseća na najače oružje lekarske profesije,  na brigu za pacijenta i njihovo poverenje u lekare. 


Нема коментара:

Постави коментар

Svaki komentar je dobro došao.